A váratlan zuhanásoktól a gépek meghibásodásáig a munkahelyi balesetek megjósolhatatlanok és bárkivel megtörténhetnek. A többlet erőfeszítés, amit azért teszel, hogy a munkakörnyezet biztonságát garantáld, azt mutatja a munkavállalók felé, hogy törődsz a jól-létükkel, és ez segíthet javítani a munkaerő közérzetét és produktivitását.

Azzal, hogy cselekszel és követed a következő elővigyázatossági lépéseket meg tudod akadályozni a leggyakoribb munkahelyi baleseteket és meg tudod védeni a munkavállalóidat.

Elesések

Az eleséseknek az a sajnálatos (de nem meglepő) tulajdonságuk, hogy a leggyakoribb munkahelyi balesetnek számítanak. Az elcsúszások, megbotlások és elesések gyakran elkerülhetőek azzal, hogy a munkavégzés helyeit tisztán tartjuk a lim-lomoktól: kevesebb dolog, amiben meg tudunk botlani kevesebb sérülést jelent.

Tartsd a közlekedő folyosókat akadálymentesen, a dobozokat és iratokat rendezetten és megfelelően tárolva, valamint az elektromos kábeleket biztonságosan és elfedve. Ha folyadékkal dolgozol, használj megfelelő szárítási megoldást és bármilyen kifolyást azonnal takarítsatok fel. Csökkenthetjük az elesések valószínűségét, ha szőnyegeket és más csúszásmentes felületeket rakunk le az olyan területekre, amelyek csúszóssá válhatnak nedvesség esetén.

Tipp a profiktól: a bejáratokhoz tegyél több szőnyeget, hogy megelőzd azt, hogy a padló csúszós legyen az esős és havas évszakokban.

Eszközhasználat

Az eszközök helytelen használata szintén gyakori okozója a munkahelyi baleseteknek. Minden munkavállaló számára fontos, hogy alapos képzést kapjon a napi feladatai során használandó eszközökkel kapcsolatban. Kiemelten fontos, hogy ahol szükséges, a megfelelő védőruházatban (pl. védőszemüveg, kesztyű vagy sisak) végezzék a munkát.

Továbbá, az eszközök és berendezések rendszeres tisztítása, ellenőrzése és karbantartása is mind hozzájárul ahhoz, hogy biztonságos legyen a munkaeszközök használata.

Tűzbiztonság
A tüzek kialakulásának megelőzése folyamatos odafigyelést igényel. Fontos elővigyázatossági lépés, hogy az összes elektromos kábel állapotát ellenőrizzük, mert a sérült kábel komoly problémákat tud okozni. Csak a legelkerülhetetlenebb esetekben használjunk hősugárzót és akkor se hagyjuk azokat felügyelet nélkül, illetve tartsuk őket távol a papíroktól.

Tartsd továbbá szabadon a menekülési útvonalakat és győződj meg róla, hogy minden munkatárs tisztában van a cég tűz esetén követendő szabályzatával. Érdemes ebből a célból évente tűzriadót tartani.

Fontos a tűzjelző és tűzoltó berendezések rendszeres vizsgálata is.

Tarts szünetet

Sok munkahelyi sérülés ered abból, hogy a munkavállaló fáradt és nem figyel eléggé az őt körülvevő veszélyekre. Akár számítógép előtt ülsz egész nap vagy fizikai munkát végzel, fontos, hogy tarts szüneteket annak érdekében, hogy az elméd és a tested pihenhessen.

A munkahelyi baleseteket nem lehet teljes mértékben elkerülni, de azok bekövetkezésének valószínűsége csökkenthető. Fontos beazonosítani és megszüntetni a potenciálisan veszélyes és káros tényezőket. Szakértők segíthetnek bejárni a munkahelyet és elhárítani azokat a veszélyeket, amelyek balesetet okozhatnak.

Elengedhetetlen, hogy a munkavállalók megfelelő képzést kapjanak a biztonsági eljárásokról és, hogy ők is szabadon beszélhessenek a biztonsági szükségleteikről és aggályaikról.