Elég átfogó a munkavédelmi terved? Néhány dolog lehet, hogy még hiányzik

Elég átfogó a munkavédelmi terved? Néhány dolog lehet, hogy még hiányzik


A biztonságnak minden vállalkozás számára kiemelt prioritással kellene bírnia. A munkahelyi biztonsági programok célja a balesetmentes környezet kell, hogy legyen. Ugyanakkor még ma is óriási költségeket tartanak nyilván, amikor a munkahelyi baleseteket veszik számba, ezek a költségek jellemzően a cégek profitját csökkentik, így a siker és bukás közötti különbséget is jelenthetik. A költségek másik oldalán pedig természetesen lehetnek sérülések, egészségkárosodás, akár halál is. Minden baleset megakasztja a munkafolyamatot, csökkenti a termelékenységet és rontja a munkahelyi hangulatot.

Read more

Munkabiztonság az építkezésen: vezetés és nehézgépek

Az újesztendő közeledtével érdemes a cégünk jelenlegi munkabiztonsági folyamatait újraértékelni, javasolt átgondolni, hogyan csökkenthetjük a munkahelyi balesetek kockázatát. Ebben az írásban a vezetéshez kapcsolódó biztonsági kérdésekre irányítjuk a figyelmet. Nem csak a személygépjárművekkel, hanem az építkezési területeken használatos járművek széles körével szeretnénk foglalkozni, ide értve a nehézgépeket és a teherautókat is.  

Read more

Alvállalkozók menedzselése: a kockázatok kezelése

Az alvállalkozó és a megbízó kapcsolata az egyik legfontosabb eleme minden üzleti modellnek. Mit is értünk alvállalkozó alatt?

A kifejezést azok leírására használjuk, akár egyénről, akár cégről van szó, akik számodra végeznek munkát, de nem munkavállalóid. Ez az üzleti viszony nagyon hatékony tud lenni, de számos kockázatot is rejt magában, főleg akkor, ha ezeket nem ismerik fel és nem kontrollálják.

Read more

Fiatal munkavállalók egészségének és biztonságának védelme

Sok éve széles körben elismert, hogy a fiatalok a munkavállalók legveszélyeztetettebb csoportját alkotják és ennek rengeteg nyilvánvaló oka van. Akár arról van szó, hogy az iskola elvégzése után lép be a munkavállaló a munka világába, akár arról, hogy az iskola mellett dolgozik, egy teljesen más közeg vár rá, különféle komplikációkkal és a legtöbb munkahelyen nincsenek is felkészülve arra, hogy segítsék a fiatalokat ebbe a gyakran problémás átmenetben.

Ehhez jön még hozzá az is, amit még az idősebbek is tapasztalnak egy új munkahelyen, hogy az új környezetben kapkodják a fejüket, nem tudják, hogy mi történik és, hogy nekik hogyan kellene viselkedniük.

Read more

4 tipp a munkahelyi stressz csökkentésére

Mindannyian szenvedtünk már a munkahelyi stressztől. Néhányan mindennap küzdenek vele, míg mások számára ez lehet, hogy csak időszakosan jelentkezik, amikor összesűrűsödnek a dolgok. Bármelyik eset is legyen, mindenki számára fontos tudni, hogy mi a stressz, hogyan hat ránk és, hogy mit tehetünk a munkahelyi stressz csökkentése érdekében.

Mind munkavállalóként, mind munkáltatóként fontos, hogy felismerjük a munkahelyi stresszt mielőtt az hatással lesz az egészségre, a közérzetre és a produktivitásra.

Read more

5 tipp a biztonsággal foglalkozó értekezletek megszervezésére

Mennyire hatékonyak a munkahelyi biztonsággal foglalkozó értekezleteitek? Csak formalitás vagy tényleg sikerül is érdemi munkát végezni? Hasznos lehet egy munkahelyi biztonsággal és egészséggel foglalkozó bizottság felállítása, amelyben a vállalat minden részlege képviselteti magát. Ők azok, akik a saját területükön a munkavédelem szószólói lehetnek és a számukra nyújtott képzéseknek köszönhetően magabiztosabban felismerhetik a potenciális veszélyeket és azokat jelezhetik a felelős vezetőnek vagy munkabiztonsági szakembernek.

Itt találhatsz 5 olyan tippet, amely segíthet abban, hogy a lehető legtöbbet hozd ki a csapatodból.

Read more

Mentális és érzelmi jólét a munkahelyen

A fizikai jóléttel kapcsolatban már több bejegyzést is írtunk. Hasonlóan fontos, hogy a munkabiztonság témájában a mentális és érzelmi jólétről is beszéljünk. A legnagyobb biztonságban ugyanis azok a munkavállalók vannak, akik testileg és lelkileg is egészségesek.

Read more

Maximalizáld a hatékonyságot a munkahelyi balesetek minimalizálásával

A váratlan zuhanásoktól a gépek meghibásodásáig a munkahelyi balesetek megjósolhatatlanok és bárkivel megtörténhetnek. A többlet erőfeszítés, amit azért teszel, hogy a munkakörnyezet biztonságát garantáld, azt mutatja a munkavállalók felé, hogy törődsz a jól-létükkel, és ez segíthet javítani a munkaerő közérzetét és produktivitását.

Azzal, hogy cselekszel és követed a következő elővigyázatossági lépéseket meg tudod akadályozni a leggyakoribb munkahelyi baleseteket és meg tudod védeni a munkavállalóidat.

Read more

A 7 leggyakoribb munkahelyi biztonsági kockázat

A munkavégzési területek auditálásakor, legyen az a világ bármely pontján, a szakértők a következő 7 biztonsági kockázat közül szoktak a leggyakrabban egyet vagy többet beazonosítani.

Magasban való munkavégzés

A zuhanásos esetek a munkahelyi halálos kimenetelű balesetek egyik vezető oka és az Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség (OSHA) sztenderdjeit egyik leggyakrabban pont az állványozás és a létrázás területein nem tartják be.
A munkáltatók lehet, hogy nincsenek tisztában azzal, hogy zuhanás elleni védelmet kell biztosítaniuk, vagy a munkavállalók a védőfelszereléseket nem hordják megfelelően. Néhány munkáltatónak még írott zuhanásvédelmi eljárása sincs. A munkáltatóknak be kell azonosítaniuk minden olyan helyszínt, ahol zuhanásvédelem szükséges és képezniük kell a munkavállalókat. Néhány helyszín igazán meglepő lehet, így munkahelyi biztonsági szakemberek bevonása ajánlott.

Read more

10 fontos munkabiztonsági tipp, amelyet minden munkavállalónak tudnia kellene

A munkahelyi biztonság legnagyobb részt azon múlik, hogy az emberek, mind a vezetésben, mind a alkalmazottak mennyire tartják be a biztonsági sztenderdeket, illetve, hogy az ezekről folytatott kommunikáció mennyire működik jól.

Minden sikeres munkabiztonsági erőfeszítésnek az alapja, hogy a munkavállalókat bátorítani kell arra, hogy beazonosítsák a veszélyes viselkedéseket és a fejlődési lehetőségeket, miközben megfelelő biztonsági döntéseket hoznak napi feladataik során.

Íme 10 olyan munkabiztonsági tipp, amely a közös felelősségre alapozva hozzájárulhat egy biztonságos munkahelyi környezethez:

Read more
  • 1
  • 2