Még egy viszonylag alacsony kockázati besorolással rendelkező munkakörnyezetben is, mint például az irodákban, mindig megvan annak a lehetősége, hogy tűz alakuljon ki. Elég csak az irodai étkezőre gondolni. Pontosan ezért előírás a tűzoltó készülék rendelkezésre állása. Természetesen nem elég csak tűzoltó készülék elhelyezése, hanem fontos a helyes használatra is megtanítani a munkavállalókat, ezt a tudást gyakorolni és rendszeresen frissíteni.

A tűzoltó készülék helyes használatának tárgyalásakor a legelső szempont a készülék fajtájának kiválasztása. Ehhez fontos egy olyan felmérést készíteni, amely megállapítja a lehetséges tűzesetek fajtáját. Mivel minden munkahelyi környezet más tulajdonságokkal rendelkezik, ezért ennek elvégzéséhez szakember szükséges, aki a felmérés során megállapítja a megfelelő tűzoltó készülék típusát, méretét. A szakember továbbá segítséget tud nyújtani, hogy hány darab tűzoltó készülékre van szükség és azokat hova szükséges elhelyezni. Az elhelyezésnél figyelni kell arra, hogy jól látható helyen legyen a készülék, könnyen elérhető legyen, mindenki számára és a használati utasítás kifelé nézzen, hogy egy nem képzett munkavállaló is hamar megismerhesse a készülék működését.

A helyes használat másik szempontja a rendszeres karbantartás. Fontos tudnivaló, hogy típustól függően a legtöbb tűzoltó készülék élettartama véges és ez a használati idő még inkább lerövidül, ha a szakszerű karbantartás elmarad.

A harmadik szempont a megfelelően kiválasztatott és elhelyezett, működőképes tűzoltó készülék helyes használatának elsajátítása. Törvényi előírás, hogy a munkavállalókat évente egyszer képezni kell a tűzoltó készülék megfelelő használatára. A törvényi szabályozáson kívül rengeteg üzleti, humán, szociális és környezeti szempont is azt diktálja, hogy minden munkavállaló képes legyen magabiztosan használni a tűzoltót szükség esetén. Tűz esetén a megfelelően képzett kolléga jelentheti a különbséget egy kisebb kellemetlenség és egy nagy volumenű katasztrófa között. Ezért is fontos szakszerű segítséget igénybe venni a képzés során, amely nem csak az elméletre készíti fel a munkavállalókat, hanem lehetőséget biztosít, hogy a gyakorlatban, igazi készülékkel és igazi tűzön gyakorolva is elsajátíthassák a munkavállalók a tűzoltó készülék helyes és magabiztos használatát.

 

A tűzoltó készülék helyes használata a következő lépésekből áll:

  • Azonosítsd be a menekülési útvonaladat

Mielőtt a tűzoltó készülékhez nyúlsz, győződj meg arról, hogy van szabad menekülési útvonalad arra az esetre, ha nem sikerül eloltanod a tüzet.

  • Lépj hátra

Állj szembe a tűzzel úgy, hogy a beazonosított szabad kijárat a hátad mögött legyen és kb. 2 – 2,5 méter távolságra vagy a lángoktól.

  • Használd a tűzoltó készüléket

A következő sorrendben használd a készüléket:

  • Húzd a biztosító szeget tűzoltó készülékről
  • Irányítsd a tűzolt készüléket a tűz felé
  • Nyomd le a kart, hogy működésbe lépjen a készülék
  • Mozgasd a tömlőt jobbra és balra, amíg a lángok ki nem alszanak.
  • Figyelj a tűz helyére

Miután úgy tűnik, hogy a lángok kialudtak, figyeld tovább a tűz helyét, hogy meggyőződj róla, hogy a tűz nem lobban fel újra. Ha a tűz újra kezdődik, ismételd a 3. pont lépéseit. Fontos, hogy a tűzoltók megérkezéséig őrizni kell.

  • Hívd a tűzoltóságot

Ha a tűzoltó készülék használata előtt nem volt lehetőséged hívni a tűzoltókat, tedd meg most, hogy megvizsgálják a tűz forrását. Fontos, hogy eloltott tűz esetében is ki kell hívd a tűzoltóságot.