A munkahelyi biztonság legnagyobb részt azon múlik, hogy az emberek, mind a vezetésben, mind a alkalmazottak mennyire tartják be a biztonsági sztenderdeket, illetve, hogy az ezekről folytatott kommunikáció mennyire működik jól.

Minden sikeres munkabiztonsági erőfeszítésnek az alapja, hogy a munkavállalókat bátorítani kell arra, hogy beazonosítsák a veszélyes viselkedéseket és a fejlődési lehetőségeket, miközben megfelelő biztonsági döntéseket hoznak napi feladataik során.

Íme 10 olyan munkabiztonsági tipp, amely a közös felelősségre alapozva hozzájárulhat egy biztonságos munkahelyi környezethez:

1) Legyél tisztában a környezeteddel

Szükséges, hogy minden munkavállaló ismerje a saját munkájának vagy munkahelyének a jellemző kockázatait. Ha ezekkel tisztában vannak, akkor képesek elkerülni a potenciálisan veszélyes területeket és helyzeteket.

2) Figyelj a helyes testtartásra

Ha íróasztalnál dolgozol, ügyelj arra, hogy a vállaid a csípőddel egy vonalban legyenek annak érdekében, hogy elkerüld a hátproblémákat. Ha lehetséges, használj ergonomikus bútorokat és biztonsági eszközöket, hogy minden, amire szükséged van, könnyen elérhető legyen. Ha emelned kell, figyelj a helyes testtartásra, nehogy megsérüljön a hátad.

3) Tarts rendszeresen szünetet

Túlságosan sok munkahelyi sérülés vagy betegség abból ered, hogy a munkavállaló kimerült, kiégett és nem fordít kellő figyelmet a környezetére. A rendszeres szünetek segítenek, hogy friss maradj a munkahelyen. Egy másik hasznos trükk, hogy a legnehezebb feladatokat akkora időzíted, amikor a koncentrációs szinted a legmagasabb, például a reggeli első feladat esetében.

4) Használd az eszközöket és gépeket megfelelően

Az eszközök használatakor megfelelő elővigyázatossággal járjunk el és soha se válasszuk az egyszerűbbnek tűnő megoldást. A rövidebbnek, egyszerűbbnek látszó megoldások választása az egyik vezető oka a munkahelyi sérüléseknek.

5) Ügyelj a vészkijáratok könnyű megközelíthetőségére         

Vészhelyzet esetén szükséges a gyors és könnyű eljutás a kijáratokhoz. Javasolt továbbá, hogy a berendezések kikapcsolásához is szabad hozzáférés legyen biztosítva arra az esetre, ha gyorsan szükség van a leállításukra.

6) Jelentsd a nem biztonságos körülményeket a felettesednek

Fontos, hogy a közvetlen felettesed tudjon minden munkabiztonsági veszélyről vagy kockázatról. Ők törvényileg kötelezettek arra, hogy a munkavállalók számára biztonságos munkakörülményeket teremtsenek.

7) Amikor csak lehet, használj mechanikus segítséget

Ahelyett, hogy megpróbálnál cipelni vagy emelni nehéz dolgokat csak azért, hogy egy kicsi időt megspórolj, szánd rá azt a plusz időt, ami futószalag vagy emelőgép használatát jelenti. Túlságosan sok sérülés ered abból, hogy olyan dolgokat próbálnak meg emberi erővel mozgatni, ami egyszerűen túl nehéz.

8) Maradj józan

A munkahelyi halálesetek minimális száma történik alkohol és drogok hatása miatt. Amikor egy munkavállaló ítélőképessége, koordinációja, motorikus kontrollja, koncentrációja vagy figyelme csökken, akkor ez könnyen vezet munkahelyi sérülésekhez és halálesetekhez.    

9) Csökkentsd a munkahelyi stresszt

A stressz depresszióhoz és koncentrációs problémákhoz vezethet. A munkahelyi stressz leggyakoribb okai között szerepelnek a munkaórák magas száma, a munkaterhelés, az állás bizonytalansága és a munkahelyi konfliktusok is. A munkahelyi stresszel kapcsolatos aggodalmaidat jelezd a felettesednek annak érdekében, hogy kiderüljön milyen módon tudsz segítséget kapni.

10) Viselj megfelelő biztonsági felszerelést

Ha nem az adott feladatnak megfelelő biztonsági felszerelést viseled, megsérülhetsz. A munkától függően az olyan felszerelések, mint a füldugó, fülvédő, fejvédő, védőszemüveg vagy a kesztyű jelentősen csökkenteni tudja a munkahelyi sérülés kockázatát.