Mindannyian szenvedtünk már a munkahelyi stressztől. Néhányan mindennap küzdenek vele, míg mások számára ez lehet, hogy csak időszakosan jelentkezik, amikor összesűrűsödnek a dolgok. Bármelyik eset is legyen, mindenki számára fontos tudni, hogy mi a stressz, hogyan hat ránk és, hogy mit tehetünk a munkahelyi stressz csökkentése érdekében.

Mind munkavállalóként, mind munkáltatóként fontos, hogy felismerjük a munkahelyi stresszt mielőtt az hatással lesz az egészségre, a közérzetre és a produktivitásra.

A stressz számos egészségügyi problémát okozhat:

  • Magas vérnyomás
  • Autoimmun betegségek
  • Szívelégtelenség
  • Álmatlanság
  • Depresszió
  • Idegesség
  • Súlyvesztés
  • Gyomorpanaszok
  • Fejfájás

Sajnálatos módon a munkahelyi stressz nem marad a munkahelyen és a munkavállaló magával viszi haza, így károsan befolyásolva akár az otthoni életet és kapcsolatokat is.

A munkahelyi stressz leggyakoribb okai

Kulcsfontosságú, hogy felismerjük a munkahelyi stressz leggyakoribb okait, hogy ahol csak lehet, tehessünk a stressz szintjének csökkentése érdekében.

Túlzott munkaterhelés

Amikor egy munkavállaló terhelése már annyi lesz, hogy egyszerűen nem tud mindent megcsinálni határidőre, ez komoly nyomás alá helyezi őt. Ilyen környezetben könnyebben is vét hibát, ami pedig tovább növeli a stresszt.  

Gyenge menedzsment

Mindenkinek szüksége van egyértelmű irányvonalakra, amikor tudja, hogy mit várnak tőle és mi a szerepe a szervezet sikerességében. Ezt a gyenge és hatástalan menedzsment nem tudja megadni.

Rossz vállalati kultúra

Ha egy olyan cégnél dolgozol, amely a megfélemlítésre és a bizonytalanságra alapoz, szinte biztos, hogy kialakulnak a stressz tünetei. Ha a másik hibáztatása része a vállalati kultúrának, akkor a munkavállalók stresszelni fognak a hibázás lehetősége miatt és tartózkodni fognak a segítségkéréstől is.

Az állás bizonytalansága miatti aggódás

Természetesen egyik állás sem ad 100%-os biztonságot, de az embernek szüksége van bizonyos szintű biztonságérzetre, hogy ne azon aggódjon, hogy megkapja-e a fizetést, lesz-e munkája a jövő hónapban is, illetve, hogy milyen karrier lehetőségei vannak.

Hogyan csökkenthető a munkahelyi stressz

Fontos emlékezni, hogy még akkor is, ha úgy tűnik, hogy nem tudsz mindent kontrollálni a munkahelyi környezetedben, ez nem jelenti azt, hogy ne lennének mindig lehetőségeid arra, hogy csökkentsd a stressz mértékét és megvédd magad a negatív hatásoktól.

Tájékoztasd a felettesedet

Értesítsd a stressz okáról és kérj segítséget. Légy őszinte, máskülönben nem várhatsz valós segítséget. Ha úgy érzed, hogy nem bízhatsz a közvetlen felettesedben, keress más vezetői pozícióban lévőt, vagy egy HR munkatársat.

Találj támogatást a kollégáid között

Fontos, hogy találj valakit, aki érti a céget és a vállalati kultúrát, akivel át tudod beszélni a dolgokat és ki tudod magadból beszélni a frusztrációkat.

Figyelj az egészségedre és a közérzetedre

Táplálkozz megfelelően, aludj eleget és mozogj. Fontos, hogy találj olyan elfoglaltságot, ami segít, hogy kikapcsold a munkahelyi dolgokat.

Szabd meg a határokat

A digitális világban nagyon könnyen úgy érezhetjük, hogy 24 órán keresztül elérhetőnek kell lennünk. Fontos azonban, hogy megszabd a munka és a magánélet határait. Így csökkentheted a kettő közötti konfliktust és azt a stresszt, amivel ez jár.