A magasban való munkavégzésnek speciális biztonsági és munkavédelmi előírásai vannak. Nagyon sok mindenre kell ügyelni, hiszen egyetlen apró hiba is végzetes kimenetelű balesetet tud eredményezni. Ezért kiemelten fontos a munkavállalóknak megfelelő egyéni védőfelszerelést biztosítani, és rendszeresen képezni őket. A cikkben 6 olyan biztonsági tippet osztunk meg, amely segítheti az elindulást ebben a komplex munkavédelmi rendszerben.

Akár mindennap, akár nagyon ritkán dolgozol a magasban, a biztonságra való odafigyelés kiemelten fontos ezekben az időkben. Elég pusztán egyetlen hiba és a rutinfeladatból halálos kimenetelű esemény lehet. A munkahelyeknek fel kell készülniük, hogy megfelelő munkavédelmet biztosítsanak a munkavállalóknak minden alkalommal. A következő 6 tipp megfontolását javasoljuk mindenhol, ahol magasban zajlik munkavégzés.

1. Használj korlátot

Amikor csak lehetséges, használj korlátot. Ez a passzív védelmi megoldás legtöbbször a legegyszerűbb módja annak, hogy a munkavállalók biztonságban dolgozzanak, hiszen nem sok mindent kell tenniük, pusztán a korlátok között kell maradniuk. Gyakorlatilag minden tetőtípusra elérhető a korlátok rendszere, amelyeket lehet véglegesen is rögzíteni vagy lehetnek hordozhatóak, ahogy a szükségleteknek a legmegfelelőbb. Amint felszerelésre kerültek, látni fogod, hogy a korlátok jelentik a legegyszerűbb zuhanás elleni védelmi rendszert.

2. Válaszd a megfelelő egyéni védőfelszerelést

Az egyik legfontosabb eszköz a testheveder, ahol az elérhető termékek skálája igen széles. Végezz alapos kutatást, hogy mire is van igazán szükséged és, hogy az egyes termékek közötti árkülönbség jár-e valamilyen plusszal és az fontos-e számodra. Ha nem csak a márkanév dobja meg az árat, akkor a drágább termékek jellemzően valamivel többet tudnak, mint az olcsóbbak: pl. tűzálló anyagból készültek, vagy a kialakításuk, anyaguk kényelmesebb. A rögzítőkötél megfelelő kiválasztása is hasonlóan fontos.

3. Vizsgáld át a védőfelszerelésedet

A védőfelszerelések időszakos átvizsgálása mellett, nagyon fontos, hogy a használójuk is átnézze őket minden egyes használat előtt. Ehhez természetesen tudniuk kell, hogy mit is keressenek és mi az, ami elfogadható és mi az, ami nem, illetve, hogy mit kell tenniük, ha hibát észlelnek.

4. Légy tisztában a zuhanási távolsággal

Hordhatod a világ összes zuhanás elleni védőfelszerelését, de ha előbb ütközöl egy alacsonyabb szinttel, minthogy az működésbe lépjen, akkor az egész nem ér semmit. Ez nagyon egyértelműnek tűnik, mégis rengetegszer lehet tapasztalni, hogy ez nem mindenki számára olyan egyértelmű, hiszen nem csak a rögzítőkötél hosszával kell számolni. Egy kb. 1,8 m hosszúságú rögzítőkötél esetén kb. 5,6 m-es zuhanási távolsággal érdemes tervezni.

5. Győződj meg a rögzítési pontok megfelelő kiválasztásáról

A rögzítési pontok esetében abból kell kiindulni, hogy sokkal több olyan dolog van, ami nem lehet rögzítési pont, mint ami lehet. A rögzítési pontnak ugyanis nem csak a dolgozó súlyát kell elbírnia, hanem annál sokkal nagyobb erőhatást. Ahhoz, hogy valamit rögzítési pontnak használj, szükséges megfelelő dokumentáció és/vagy mérnöki jóváhagyás beszerzése.

6. Képzés, képzés, képzés

Korábban is említésre került, de a képzés fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni. Ha azt akarod, hogy a munkavállalóid biztonságban dolgozzanak a magasban, akkor megfelelő képzést kell kapniuk. A képzést nem csak törvény írja elő, hanem a magasban dolgozásnál annyi hibalehetőség és komplex helyzet fordulhat elő, hogy megfelelő tudás nélkül ténylegesen is életveszélyes lehet a munkavégzés.