Kevés olyan ember van, aki ne használt volna valaha létra. Jellemzően már gyerekkorunkban megismerkedünk ezzel a látszólag egyszerű eszközzel. Azonban ez nem azt jelenti, hogy ne lenne veszélyes a létrával való munka. A cikkben azt járjuk körül, hogy milyen szempontokra kell odafigyelni ahhoz, hogy elkerüljünk egy esetleges zuhanásos balesetet.


A munkabiztonság világában közismert, hogy a munkahelyi halálos sérülések egyik fő oka a zuhanás. Az a tény ugyanakkor kevesebb figyelmet kap, hogy az elmúlt évtizedben az összes zuhanásos halálos esetek 43% -ában a létra is érintett volt. Mégis, ha azt mondod egy alkalmazottnak, hogy a létra használatával kapcsolatosan fogod őket képezni, elég hitetlenkedő tekintetekkel fogsz szembesülni.

„Képzés? A létrákkal kapcsolatosan? Csak lerakod, felmászol, lemászol. Már 5 éves korom óta használom őket! Mit is tudnál nekem tanítani?” Még ha nem is fogják a szemedbe mondani, nagyon sokan ezt gondolják. A létrák nagyon egyszerű szerkezetek, de ettől még mindig megfelelően kell őket használni. A fenti statisztikák pedig jól mutatják, hogy ez nem mindig van így. 

Az általunk látott esetek túlnyomó többségében a létrákat helytelenül használják: rossz szögben vannak, nincsenek rögzítve, nem egy stabil, vízszintes felületen vannak felállítva, nem elég magasak vagy éppen már szét vannak töredezve. Nem véletlen, hogy néhány nagy építkezési cég betiltotta a létrák használatát olyan helyzetekben, ahol inkább személyemelők vagy állványok használhatóak.

Tehát, hogyan is kell megfelelően stabilizálni a létrát?

Az ellenőrzés

Először is, a létrának megfelelő működési állapotban kell lennie. A gyors ellenőrzésnek meg kell állapítani, hogy a létra a gyártó által előírt használatra alkalmas állapotban van-e. A lépcsőfokoknak törés és meghajlás nélküli állapotban kell lenniük. A létra mentes kell, hogy legyen az olajtól, zsírtól vagy bármilyen más anyagtól, amely csúszást okozhat. 

Az alap

Hol állítod fel a létrát? A válasz az kellene, hogy legyen, hogy „stabil, vízszintes felületen”, de ez sajnos gyakran nem így van.  Ha nem találsz megfelelő felületet, akkor nem szabad a létrát felállítani és pont. 

Tételezzük fel, hogy megtaláltad a tökéletes helyet és felállítottad a létrát, majd megfelelően rögzítetted, már mehetsz is fel? Nem igazán, a következő lépésed az kell, hogy legyen, hogy megnézed mi van a létra alapja körül . Van-e törmelék, anyag, szerszámok, tömlők, zsinórok, vagy bármi más, amiben meg lehet botlani? A zsúfolt, szemetes talaj veszélyes lehet a létrához való közeledéskor is, ez még inkább így van, amikor valaki mászik le a létráról. Ne feledd, hogy háttal jönnek lefelé és lehet, hogy nem nézik a talajt közben. 

A tető

Most, hogy szilárd, vízszintes, stabil felületen vagy és tiszta terület van a bázis körül, ugorjunk egészen a tetőig. Itt a legfontosabb szempont az, hogy megakadályozzuk a létra elmozdulását, amihez az szükséges, hogy a tetejét is rögzítsük. Ezt nem szabad a létra saját rögzítőkötelével megtenni. Az sem megoldás, hogy valamit a létra aljára vagy közepére kötözünk. Ezt úgy kell megtenni, hogy a létra tetejét ahhoz az építményhez rögzítjük, amelyre éppen felmászunk. A létrát az építményen lévő stabil ponthoz kell rögzíteni kötél vagy huzal segítségével, illetve kampók használatával. Ha ezt jól csináljuk, a létrának egyáltalán nem szabad mozognia. Azonban nem mindig lehetséges olyan dolgot találni, amihez rögzíthetjük a létrát. Ilyenkor szükséges a létra stabilizátort használni, amelynek segítségével az a terület, ahol a létra érintkezik az építménnyel, sokkal szélesebb, és ezáltal sokkal stabilabb lesz.

Ne feledd, bár mindannyian használunk létrát gyerekkorunk óta, az nem játék. Ha csak a statisztikákon keresztül tekintünk a létrákra, akkor azok nagyon veszélyes eszköznek látszanak, amelyek nagy kockázatot jelentenek a használóik számára. Megfelelő odafigyeléssel azonban elkerülheted, hogy a statisztikák részévé válj.