A szervezeted hulladékgazdálkodásának kiszervezése sok előnnyel jár, főleg, ha a teljes folyamatot ellátó megbízható partnert sikerül találni. Ugyanakkor ezen alvállalkozó megtalálása sok butatóval járhat, ezért ebben az írásban azt a 7 legfontosabb szempontot szedtük össze, amit érdemes megvizsgálni a hulladékgazdálkodási partner kiválasztásakor. Ahogy látni fogjátok, egy igazán jól működő partnerrel még a működési költségeket is le lehet faragni és a szervezeted főtevékenységének hatékonyságát is lehet javítani.

A veszélyes hulladék kezelését intéző partner kiválasztása egy nehéz döntés. A munka ugyanis összetett és veszélyes, és számodra fontos, hogy a szervezeted folyamatosan az összes szabályozásnak megfelelően járjon el. A hulladékgazdálkodással foglalkozó partner szerződtetésének nagy előnye, hogy minden hulladékkal kapcsolatos dolgot elintéz és így a szervezeted az alaptevékenységeire tud koncentrálni. Amikor a hulladékgazdálkodás kiszervezéséhez keresel partnert, akkor a következő 7 tulajdonság beazonosításával le tudod szűkíteni a potenciális partnerek körét. 

1. Ügyfélszolgálat

Azonnal ki tudsz alakítani egy benyomást a cég ügyfélszolgálatával kapcsolatban, ahogyan a te megkeresésed kezelik. Érdemes a hulladékgazdálkodási partner esetében a következőkre figyelni:

  • Személyiség. Ezek az emberek a munkatársaiddal közösen fognak dolgozni heti vagy akár napi rendszerességgel is, így figyelj arra, hogy a személyiségek kompatibilisek-e. 
  • Mennyire gyorsan és alaposan tudják megválaszolni a kérdéseket. Fontos, hogy a csapatukból bárkivel tudj beszélni és megkapd azt, amire szükséged van, nem csak a menedzsmenttől. 
  • Kommunikáció. Olyan szolgáltatót keress, amely meghallgat, kommunikál, teljesít és nyomon követ. Ezek a típusú szervetek ugyanis azok, amelyek, ha bármi probléma felmerülne, figyelni fognak rá és meg fogják oldani.

2. Jelentéstétel

Fontos, hogy a hulladékgazdálkodást végző partner rendszeres és részletes jelentésekkel, beszámolókkal alá tudja támasztani a munkáját. Ez különösen egy hatósági ellenőrzés esetén lesz fontos. 

3. Képzettség

Kulcsfontosságú, hogy mindenki, aki a telephelyeden dolgozik, rendelkezzen a megfelelő biztonsági és hulladékgazdálkodási képzéssel. Érdemes olyan partnert választani, amelynél nem csak az ottani csapat van megfelelően képezve, de tudnak segíteni abban is, hogy a saját munkavállalóid megkapják a számukra fontos képzéseket. 

4. Rendszerek és folyamatok

A potenciális hulladékgazdálkodási partnerekkel való első találkozón érdemes őket megkérdezni, hogy a következő rendszerek és folyamatok működnek-e náluk és hogyan:

  • Nyomonkövetési és jelentéstételi szoftver.
  • Vegyi anyagok nyilvántartását végző program.
  • Egységesen képzett csapat: fontos, hogy ugyanazon a képzési folyamaton menjen keresztül a csapat minden tagja, akivel dolgozni fogsz.
  • Rugalmas, egyéni igényekre szabott megoldások. Fontos, hogy a te telephelyedre illeszkedő hulladékgazdálkodási volumennel és biztonsági komponensekkel, egyedi felmérés alapján végezzék a munkájukat. 

5. Bölcsőtől a sírig megközelítés

Fontos, hogy a hulladékgazdálkodási partner a veszélyes hulladékok teljes életciklusát kezelje, a hulladék keletkezésétől, annak kezelésén és szállításán át, a megfelelő helyre lerakásáig, tárolásáig. A jó partner érti a teljes folyamatot és olyan hulladékgazdálkodási programot tervez, amely a hulladék minimalizálására fókuszál. Így a céged számára is pénzt takaríthat meg a hulladék lerakása kapcsán. 

6. Iparági tudás és tapasztalat

Nem feltétlenül szigorú feltétel, de mindenképpen hasznos, ha a hulladékgazdálkodási partnernek már van tapasztalata a te működési területeddel kapcsolatosan. 

7. Referencia

Végül, győződj meg róla, hogy a cég, akire a hulladékkezelési programodat tervezed bízni rendelkezik-e referenciákkal.

+1 Minden cég számára fontos, hogy rendelkezzen környezetvédelmi hatósági engedéllyel a hulladék szállításával, kezelésével kapcsolatban.