Nem csak az otthoni, hanem a munkahelyi környezetvédelem is kiemelt figyelmet érdemel. Rengeteg olyan apróság van, amivel sokat tudunk tenni a környezetünk védelme érdekében. Ezek az apróságok általában azzal is járnak, hogy pénzt takarítunk meg. A cikkben néhány jó tanácsot szedtünk össze azzal kapcsolatban, hogy a munkahelyek mit tudnak tenni a környezetvédelem jegyében.

Nincs mindenki tisztában azzal, hogy a környezetet szennyezzük a napi irodai munkával is: nem megfelelő hulladékkezelés, pazarló világítás, rosszul nyomtatott papírok, stb. Néhány egyszerű lépéssel azonban tehetünk a környezet védelme érdekében. Vállalati szempontból pedig lehetséges költségmegtakarítást is realizálni. 

Szennyezés a munka előtt

A környezet károsítása már a munkába való utazással elkezdődik. Még mindig nagyon sok munkavállaló használja az autót a munkahelyére való eljutáshoz. 

Annak érdekében, hogy a környezetünket megkíméljük a kipufogóból jövő gázoktól, a tömegközlekedés vagy kerékpár jöhet szóba alternatívaként. Ha az utazás azonban nagyon sok időt vesz igénybe, akkor javasolt lehet a közös autó használata (carpool). Beszélj azokkal a kollégákkal, akikkel egy környéken vagy azonos útvonalon laksz és állapodjatok meg a pontos munkakezdésről és –befejezésről. A közös autó használatával nem csak a széndioxid kibocsátást lehet csökkenteni, hanem még pénzt is lehet megtakarítani. 

Amikor beérsz az épületbe, jön a következő probléma: a lift. Miről is van itt szó? 3 emelet megtételéhez, a liftek ugyanannyi széndioxidot bocsátanak ki, mint egy autó egy 500 méteres út alatt. A megoldás egyszerű. Mozogj és így még az egészségedért is teszel. 

Még egy egyszerű tipp, amivel segítheted a környezet védelmét: ahelyett, hogy üzleti útra mennél, használj Skype-t, ha erre lehetőség van. Ezzel kíméled a pénztárcádat, időt takarítasz meg és a széndioxid kibocsátás is csökken.  

Környezetbarát energia-megtakarítás

A számítógépre mindennap szükségünk van és mégis van néhány dolog, ami segítheti a környezetet. A képernyővédők rengeteg energiát pazarolnak el. Amikor a képernyővédő aktiválódik, mind a képernyő, mind a videokártya használatban van és így feleslegesen fogyaszt energiát. Ha a számítógépet nem használjuk egy ideig, akkor az legyen kikapcsolva vagy készenléti állapotban.   

Még a plafonon lévő világítás kapcsán is van lehetőség energiát megtakarítani. Figyeljünk arra, hogy a világítás csak akkor legyen felkapcsolva, ha arra tényleg szükség van. Ilyen szempontból a téli napoknál kell a legjobban figyelni, amikor reggel még szükséges lehet a világítás, de napközben már olyan világos lesz kint, hogy arra nincs szükség, viszont a világítás mégis felkapcsolva maradhat, így rengeteg energia mehet kárba. 

A gyakran fel-le kapcsolgatott világítás is megnövelheti az áramfogyasztást. Ha csak rövid időre mész ki a szobából, javasolt a lámpákat felkapcsolva hagyni. Viszont, ha a hosszabb időre vagy távol, kapcsold le a lámpákat. 

Télen a fűtés szabályozásával is hozzájárulhatunk a munkahelyi környezetvédelemhez. Fontos, hogy meleg legyen a munkahelyen, de ne lőj túl a célon, nem kell a fűtést teljesen feltekerni. Ha csak 1 fokkal alacsonyabb hőmérsékletet állítatok be, 6-10%-át megspórolhatjátok a fűtési költségeknek. 

Az apróságok igenis számítanak

Néhány egészen hétköznapi és ártatlannak tűnő irodai tevékenység is hozzá tud járulni a környezet szennyezéséhez. Ilyen például a Google keresés. Ha valamit beütsz a keresőbe, akkor több szerver is használatba lép, amelynek köszönhetően lesz gyors a keresés, de ilyenkor több energia is kerül felhasználásra. Tehát, a jövőben, ha tudjuk a pontos internetes címet, akkor azt üssük be közvetlenül a címsorba és ne Google keresésen keresztül érjük el az oldalt. 

Egy másik lépés az, ha takarékosan bánunk a papírral. Jegyzeteléshez például használhatjuk a rosszul kinyomtatott oldalakat, így a pénztárcánknak és a környezetnek is jót teszünk. Erre a célra kirakhatunk egy dobozt a nyomtató mellé, amelybe tudják a kollégák gyűjteni a használt papírt. Fontos még, hogy gondoljuk át a nyomtatás fontosságát, nem lehetne digitálisan használni a dokumentumot? Ha teljesen elkerülhetetlen a nyomtatás, akkor is igyekezzünk mind a két oldalra nyomtatni és kicsi betűméretben.  

Akárcsak otthon, a munkahelyen is vezessük be a szelektív hulladékgyűjtést.