A magas épületeket nem a tűz esetén szükséges gyors és könnyű menekülésre tervezték. Természetükből adódóan a lépcsőházak és a liftaknák szűkösek. Amikor munkavállalók tömegeinek kell elhagynia egy magas épületet, a kijáratokat jellemzően eltorlaszolják az emberek nagy mennyisége. A magas épületek tűzbiztonsága szempontjából kulcsfontosságú, hogy a munkavállalók tudják mi a teendő menekülés esetén, hiszen számos sikeres stratégia létezik, még ha némelyik elsőre meglepőnek is tűnik.

Új stratégiák a magas épületek evakuálására

Mivel az emberek hajlamosak pánikba esni vészhelyzet esetén, ezért nagyon sokan (pl. mérnökök vagy pszichológusok) keresik a magas épületek evakuálására a legjobb módszereket. Legújabban, egy korábban elgondolhatatlannak tűnő stratégia kezd elfogadottá válni: liftek használata a tűz esetén szükséges menekülésre. A liftek jelentették a biztonságos menekülési útvonalat kb. 3000 ember számára a déli toronyban a szeptember 11-i támadások során az Egyesült Államokban. Ezután egyre nagyobb elfogadottságot kezdett nyerni a liftek használata a tűzesetek miatt történő menekítésre.

Van, amikor biztonságosabb egy helyben maradni

Amikor nem tudod, hogy tűz esetén mit szükséges tenned, a legjobb megoldás az lehet, ha egy helyben maradsz és vársz. Ha tudsz, hívj segítséget és kövesd a kapott utasításokat. Mond el a tűzoltóknak, hogy hol vagy és ha tűz vagy füst meggátolja a menekülésedet.

Legtöbbször sokkal több időd van a menekülésre, amint ahogy gondolod. Az épületek ugyanis jelentős védelemmel vannak ellátva tűz esetére: a lépcsőházakat tűz ellen több órán át védő falak veszik körül, a legtöbb épületben tűzálló padlók és falak vannak, hogy a tűz továbbterjedését megakadályozzák. Így a munkavállalóknak is lehetőségük van, hogy az épület egyik részéből biztonságban átmenjenek a másikba arra az időre, amíg az épület egészének elhagyása lehetővé válik.  

Mi történik általában egy magas épület evakuálásakor

Bármilyen nagy épületet, és ez különösen igaz a magas épületek esetében, szekciónként kell kiüríteni. Így megakadályozható a torlódás a lépcsőházakban. A legtöbb menekülési terv egy olyan szintre mozgatja az embereket, amelyet könnyen el lehet érni és jóval a tűz alatt helyezkedik el. Erre vonatkozó utasítás hangzik el a tűzjelző megszólalása utána egy magas épületben. Amennyiben evakuációs hangrendszer hiányában ilyen utasítás nem kommunikálható, minden munkavállalónak tisztában kell lennie a tűz esetén szükséges tennivalókkal, amelyeket az épület tűzriadó terve tartalmaz.

Hogyan készülhetnek fel a munkavállalók menekülésre

Az első lépés, hogy fontos megérteni a menekülés megtervezésének alapjait. Mielőtt az épület elhagyására vonatkozó instrukciókat követni kezded, ki kell menekülnöd a helyiségből. Fontos, hogy minden munkavállaló ismerjen legalább két menekülési útvonalat minden szobából arra az esetre, ha tűz ütne ki. A munkavállalóknak olyan útvonalakat kell tudniuk, amelyek füst esetén lehetővé teszik, hogy akár kúszva is tudjanak közlekedni vagyis, hogy úgy eltudják hagyni a szobát, hogy a keletkező füst alatt maradnak.

A következő lépés a gyakorlás, annak a gyakorlása, hogyan fog a munkavállaló reagálni vészhelyzetben. A gyakorlás kulcsfontosságú, mivel könnyebb egy begyakorlott tervet előhívni, mint pánikhelyzetben megoldani a problémát. Minden munkavállalónak gyakorolnia kell a legközelebbi biztonságos kijáratig tartó eljutást.