Az újesztendő közeledtével érdemes a cégünk jelenlegi munkabiztonsági folyamatait újraértékelni, javasolt átgondolni, hogyan csökkenthetjük a munkahelyi balesetek kockázatát. Ebben az írásban a vezetéshez kapcsolódó biztonsági kérdésekre irányítjuk a figyelmet. Nem csak a személygépjárművekkel, hanem az építkezési területeken használatos járművek széles körével szeretnénk foglalkozni, ide értve a nehézgépeket és a teherautókat is.  

Nehézgépek és járművek az építkezéseken

Az építkezéseken dolgozók nagyon sok veszélyes munkahelyi körülménnyel szembesülnek, ezért kiemelten fontos, hogy mindenki, aki az építkezési területen dolgozik, ismerje a nehézgépek, pl. bulldózer, daru, villás targonca, stb. biztonságos működtetését. Továbbá, a közúti biztonságot is hangsúlyozni kell a nehézgépek közúti szállításakor és azon teherautó vezetők számára is, akik más típusú építkezéseken használatos eszközöket szállítanak.

Sajnos a statisztikák azt mutatják, hogy az építőipar rendelkezik az egyik legmagasabb baleseti és halálozási mutatókkal, amelyek nagy részében járművek és nehézgépek részesei az eseménynek. A számok egy elég sötét képet festenek, de vannak megoldások arra, hogy nagyban lecsökkentsük a nehézgépek és építkezési járművek baleseteinek kockázatát. A megfelelő tervezéssel, képzéssel és karbantartással, minimalizálni lehet azt a veszélyt, amivel az alvállalkozók és a munkások szembesülnek a munkavégzésük során.  

Nehézgépek biztonságos működtetése

A nehézgépek biztonságos működtetésére részletes iránymutatások elérhetőek és az látható, hogy azon építkezési területek, amelyek követik ezeket a szabályozásokat alacsonyabb baleseti és halálozási rátákkal dolgoznak.

A legfontosabb szempontok:

  • Kizárólag képzett munkavállalók működtethetnek nehézgépeket. Azok a munkavállalók, akik nem kaptak képzést ilyen eszközök működtetésére még a beindító gombot sem nyomhatják meg.
  • A gépeket megfelelően szükséges tárolni. Ez magában foglalja a pengék letakarását, a fékek behúzását és a biztonsági zárak használatát.
  • A nehézgépek rendszeres ellenőrzése is alapkövetelmény. Ezek nélkül nem veszünk észre olyan problémákat, amelyekkel, ha nem foglalkozunk, balesetekhez vezethetnek.
 • A munkavállalók az összes szükséges védőfelszereléssel kell, hogy rendelkezzenek.

Az építkezési területek közötti biztonságos vezetés

Az építkezéseken dolgozó munkások nem csak akkor vannak veszélynek kitéve, amikor az építkezési területen tartózkodnak, hanem akkor is, amikor azok között vezetnek és szállítanak valamilyen eszközt.

A következő biztonsági alapelvek betartásával növelhetjük az építkezési járművek és munkások útközbeni biztonságát:

  • Biztonságos követési távolság tartása: Ez általában is igaz, de ez különösen így van a nehézgépek és teherautók vezetői esetében. A nagy tömeg miatt, még az alacsony sebességű ütközésekkor is jelentős kárral kell számolni.
  • Figyelj hátra: A nagy járművek vezetőinek folyamatosan tudatában kell lenniük, hogy mi történi mögöttük, mivel ők jellemzően alacsonyabb sebességgel közlekednek, így nagyon gyakori, hogy a többi járművezető türelmetlen lesz és előzni próbálni.
 • Tervezd meg az útvonaladat: A legjobb módja annak, hogy csökkentsük a közlekedési baleset kockázatát az, ha a lehető legnagyobb mértékben elkerüljük a forgalmat, így például kerüljük a csúcsidőszakokat.