Ezekre fognak kiemelten figyelni a hatóságok a 2021-es munkavédelmi ellenőrzések során

A munka- és balesetvédelem nem áll meg, ezért az új esztendő sem telhet el munkavédelmi ellenőrzések és munkavédelmi célvizsgálatok nélkül. Ennek okán legkésőbb január elején érdemes feltérképezni, hogy milyen iparágakra, illetve milyen védelemre szoruló munkacsoportokra fordíthat a hatóság kiemelt figyelmet 2021-ben. 

Ami az iparágakat illeti, egy dolgot biztosan állíthatunk: az építőipar ebben az évben is számíthat a fokozott ellenőrzésekre. Ezeknek az irányított munkavédelmi célvizsgálatoknak azonban megvan az alapja, mert 2020 első félévében például 14 halálos kimenetelű baleset történt az építkezéseken.

Magas kockázatok az építőiparban

Az építőiparban jelentősek a munkahelyi biztonsági kockázatok, mint amilyen például a rossz szigetelésből adódó, vagy rosszul karbantartott gépekből, esetleg a munkavédelmi szabályok be nem tartásából adódó áramütés. De az állványzatról vagy más magaslati pontról, esetleg gépről való leesés, illetve a betemetés veszélyével is számolni kell többek között. 

Emellett nem lehet elfeledkezni a munka- és tevékenységi körből származó kockázatokról sem, hiszen a szálló por magas koncentrátuma, a határértéken felüli zajszint és a nagy fizikai megterheléssel járó munkálatok is balesetnövelő, valamint egészségkárosító tényezők. 

Ahhoz, hogy az építőipar a munkavégzés és a tevékenység jellege ellenére is biztonságosabbá váljon, megyei szintű vizsgálatokra, kormánytisztviselőnként legalább 20 munkáltató ellenőrzésére lehet számítani.* A folyamat során pedig nemcsak a munkabiztonsági, de a munkaegészségügyi követelmények betartását is vizsgálni fogják.

Az ellenőrzések során az alábbiak kerülnek kiemelten ellenőrzésre:

  • Helyszíni munkavégzés biztonsága, egyéni védőeszközök használata
  • Munkaköri-szakmai orvosi alkalmassági vélemény megléte
  • Biztonsági és Egészségvédelmi Terv megléte
  • Helyszínspecifikus munka-, és tűzvédelmi oktatási tematika megléte és a munkavállalók dokumentált oktatásának igazolása
  • Munkavédelmi kockázatértékelés megléte
  • Egyéni védőeszköz juttatás megléte
  • Egyéni védőeszközök átadását-átvételét bizonyító dokumentumok megléte

Az építőiparon kívül is van tennivaló

Az építőiparon kívül természetesen más iparágakat sem fognak elhanyagolni a hatóságok. Így az olyan magas baleseti kockázatú iparágaknál is fokozott ellenőrzés várható, mint amilyen a feldolgozóipar, a mezőgazdaság, az egészségügy és a bányászat.

Ezen iparágakban is főleg azok a több mint 5-10 főt alkalmazó cégek számíthatnak ellenőrzési hullámra, ahol például veszélyes anyagokat, veszélyes keverékeket, kemikáliákat vagy kockázatos technológiákat használnak a termelés – gyártás során. 

Az ITM külön figyelmet fordít még azon munkavállalói csoportok munkakörülményeire is, akik koruk vagy sérülékenységük okán könnyen hátrányos megkülönböztetésben részesülhetnek és sérülhetnek a munkavállalói jogaik. Ilyen munkavállalói csoport például a fogyatékkal élők, megváltozott munkaképességűek, a várandós vagy nemrég szült nők, az idősek és a fiatalkorúak.

A célvizsgálatok eszközei

A hatóságok alapvetően a legalább 3 hétig tartó célvizsgálat, valamint a rövidebb időtartamú, szűkebb fókuszú akcióellenőrzések során tehetik tiszteletüket a cégednél. Érdemes rájuk felkészülni, hiszen a hatóságok igazán változatos módon mérhetik a terepet.

Egyrészt evidens a helyszíni ellenőrzés, másrészt viszont az adatszolgáltatást és iratbemutatást is bevethetik. Harmadrészt pedig az úgynevezett „pilot” távellenőrzésekkel valósulhat meg a vizsgálat, ami gyakorlatilag az adatbekérést takarja. Igazán változatos tehát a paletta.
Ha esetleg úgy érzed, hogy nincsenek rendben a munkavédelmi dokumentációid, vagy a munkavédelmi oktatásodon lenne még mit csiszolni – ezt is ellenőrzik a hatóságok, főleg egy munkahelyi balesetet követően – akkor keress meg minket bizalommal.

Segítünk cégednek, hogy megfeleljen a vonatkozó jogszabályi követelményeknek, ezáltal nem érhet váratlan meglepetés egy esetleges hatósági ellenőrzés alkalmával.

*Információs és Technológiai Minisztérium: Az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleménye- a 2021. évi munkavédelmi és munkaügyi ellenőrzésre vonatkozó országos hatósági ellenőrzési tervről. – http://www.ommf.gov.hu/index.php?akt_menu=172&hir_reszlet=774