A fizikai jóléttel kapcsolatban már több bejegyzést is írtunk. Hasonlóan fontos, hogy a munkabiztonság témájában a mentális és érzelmi jólétről is beszéljünk. A legnagyobb biztonságban ugyanis azok a munkavállalók vannak, akik testileg és lelkileg is egészségesek.

A gondolataid diktálják a cselekedeteidet

Van egy jól ismert mondás:
„Vigyázz a gondolataidra, mert szavak lesznek belőlük!
Vigyázz a szavaidra, mert cselekedetek lesznek belőlük!
Vigyázz a cselekedeteidre, mert megszokások lesznek belőlük!
Vigyázz a megszokásaidra, mert szenvedély lesz belőlük!
Vigyázz a szenvedélyedre, mert rabsággá és végzeteddé válhat!”

Számunkra az a rész fontos, hogy a gondolatok szavakká válnak, amelyekből cselekedetek lesznek. Mivel a munkatársaknak tudniuk kell, hogyan tudnak biztonságosan viselkedni, a gondolataikkal – amik közvetlenül kapcsolódnak az ő mentális és érzelmi állapotukhoz – való foglalkozás kulcsfontosságú lehet.

Az a munkavállaló, amelyik tudja, hogyan kell helyesen cselekednie, de rossz mentális állapotban van, nem fog tudni tisztán gondolkodni. Ez kevésbé biztonságos és megfontolt cselekedetekhez vezethet.

Nem csak a mondás, hanem a statisztika is alátámasztja a pszichológiai állapot fontosságát. A stressz, a figyelmetlenség és a mentális fáradtság a munkahelyi balesetek vezető okai között találhatóak. A munkahelyi erőszak is szintén gyakori ok és az erőszak az idegesség közvetlen következménye. A tudatmódosító szerek használata is gyakran visszavezethető érzelmi problémákra. Azt nem is kell külön kiemelnünk, hogy a tiltott szerek munkahelyi használata hatalmas biztonsági kockázat!

A mentális állapottal való foglalkozás tehát kiemelten fontos. Az ezen az úton való elinduláshoz ajánljuk a következő témákban való elmélyülést:

  • Légzési gyakorlatok
  • Meditáció
  • Vizualizáció
  • Jóga

Hogyan vezessük be munkahelyünkre ezeket a kevésbé konvencionális biztonsági megfontolásokat

Fontos tudatában lennünk annak, hogy hiába érvelsz nagyon meggyőzően az érzelmi és mentális egészség munkahelyi biztonságra gyakorolt hatása mellett, ezt nem mindenki fogja kitörő lelkesedéssel fogadni.

Az érzelmi és mentális állapottal való foglalkozás olyan területeken mélyed el, amely az emberekben a sérülékenység érzetét kelti. Azok pedig, akik nem érzik jól magukat sérülékenyen valószínűleg harcolni fognak ellened. Sokan a meditációt vagy a légzési gyakorlatokat időpazarlásnak vagy túl lelkizősnek fogják tartani.

A sikert az határozza meg, hogyan fogsz hozzá az új témák bevezetéséhez. Első lépésként ismerd meg a célcsoportot. Ha várható ellenkezés a részükről, akkor haladj lassan, bontsd könnyen befogadható részekre ezeket a témákat és ne felejtsd el elmondani, hogy miért fontos az a gyakorlat, amit éppen bemutatsz.

Ha van olyan a csoportban, aki pl. használja a meditációt, hogy kezelje az idegességét vagy légzési technikákat alkalmaz a stressz oldására, akkor kérd meg őket, hogy osszák meg a tapasztalataikat. A személyes beszámolók ereje óriási.
Az a jó ezekben a témákban, hogy rengeteg, könnyen elérhető anyagot találhatsz hozzájuk: YouTube jóga videók, ingyenes meditációs mobil alkalmazások, stb.

Egy másik hasznos ötlet lehet, hogy akkor kezdjünk el ezekkel a témákkal foglalkozni, amikor az időjárás miatt, amúgy is letargikusabbak, depressziósabbak vagyunk, tehát ősszel és télen.

Új ötletek és gyakorlatok bevezetése kihívásokkal teli lehet, különösen akkor, amikor ezek az emberekben a sérülékenység érzetét kelthetik. Ugyanakkor fontos annak felismerése, hogy bár kellemetlen lehet róla beszélni, de a pszichológiai egészség meghatározó tényezője a munkahelyi biztonság garantálásának.