A tűzvédelem a vállalkozás egyik legfontosabb feladata, hiszen nemcsak a berendezésekben eshet kár, hanem emberéletek múlhatnak rajta. Szerencsére ma már vannak olyan módszerek, amelyekkel elérheted, hogy a kollégák is komolyabban vegyék a tűzvédelmi oktatást.

A tapasztalat azt mutatja, hogy a tűz könnyen lángra kap: egy zárlatos műszaki berendezés, egy könnyelműen eldobott cigarettacsikk, vagy egy nem megfelelően tárolt vegyianyag is okozhat gyorsan terjedő lángokat. 

Annak ellenére, hogy ezek a munkahelyi tűzesetek az egészséget, az életet és a megélhetést is veszélyeztetik, a kollégák hajlamosak szükséges rosszként tekinteni a tűzvédelmi oktatásra. Így jellemzően nem figyelnek oda az oktatóra, csak aláírják a jelenléti ívet.

Dobd fel a tűzvédelmi oktatást: hangold a 21. századra

Bár a tűzvédelmi oktatást az 1996. évi XXXI. törvény a tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról1 és az ehhez kapcsolódó 9/2015. (III. 25.) BM rendelet2 is szabályozza, ma már lehetőséged van arra, hogy ezt a folyamatot a lehetőségekhez mérten a kollégák idejére és igényeire szabd.

Új kollégák tűzvédelmi oktatásánál nagy segítséget jelenthetnek például az e-learning rendszerek, melyek segítségével egyrészt a saját időbeosztásukhoz tudják igazítani a tűzvédelmi oktatást. Másrészt a gamification módszereivel és megfelelő vizuális szemléltető eszközökkel hatásosabban sajátíthatják el a tananyagot is. 

Az e-learning módszerrel a számonkérés folyamatát is bevezetheted, hogy érezzék a téma fontosságát. Sajnos a legtöbb vállalatnál még ma is úgy zajlik a tűzvédelmi oktatás, hogy kisebb-nagyobb csoportokban összehívják a kollégákat és a tűzvédelmi felelős 10 percben ledarálja a mondanivalót. 

Ez nem segíti a tűz elleni védekezést és az elmélyült tudásátadást. Ebből a kollégák nem tudják meg, hogy mi a teendő akkor, ha magukat vagy egy munkatársukat kell kimenekíteni az égő épületből. Célravezetőbb, ha egy e-learning képzés keretén belül, online módon dolgozzák fel az anyagot – persze ez némileg több időt vesz igénybe – mert így jobban rögzülnek a fontos információk és motiválni fogja őket, hogy minél jobb értékelést gyűjtsenek be a folyamat végén.

Legyen élmény a tűzvédelmi oktatás

Természetesen nem úgy, hogy bárkinek is tényleg forróvá váljon a lába alatt a talaj. De hatásosabb, ha nemcsak szóban hallanak például a mentési tervről, hanem egy-két szituációt el is játszanak a helyszínen és szakszerű vezetés mellett, körbejárják a menekülési útvonalakat.

Sőt, nálunk akár a tűzből való mentés gyakorlatára is van mód, direkt erre a célra alakítottuk ki gyakorlópályánkat. Ez egy úgynevezett füstterem, ahol az oktatás mellett – egyedülálló módon – a tűzből való mentés és a tűz előli menekülés gyakorlása is biztosított.Az oktatási élmény tovább fokozása érdekében tűzoltási gyakorlati oktatások megszervezését és lebonyolítását is vállaljuk. A tűzoltási tréningek során a dolgozók megismerhetik a különböző típusú tűzoltó készülékek használatát a gyakorlatban, valamint elektromos kapcsolószekrény tűzének oltására és tűzoltó takaróval történő tűzoltásra is lehetőség van.Amennyiben téged is érdekelne ez a lehetőség, esetleg a teljeskörű tűzvédelmi szolgáltatásunk, érdeklődd meg a részleteket.